fbpx

Tri dôvody, prečo študovať aplikovanú informatiku

Už tretí školský rok pokračuje úspešná spolupráca košickej IT spoločnosti Syntax Systems Slovakia a Súkromného gymnázia Katkin park v Košiciach v oblasti výučby v odbore API (Aplikovanej informatiky). Cieľom participácie IT-čkárov / lektorov je obohatiť teoretickú výučbu skúsenosťou z praxe. Chalani zo Syntaxu prinášajú informácie tzv. z prvej ruky, čo si študenti gymnázia veľmi pochvaľujú. Oslovili sme riaditeľku gymnázia, pani Martinu Miškovovú, aby nám priblížila ďalšie plány tejto spolupráce na ďalšie obdobie. A prezradíme, že Martina je pre tento školský rok nositeľkou prestížneho ocenenia Zlatý Amos – anketa o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku.
Ako hodnotíte spoluprácu so Syntaxom a čo všetko sa podarilo za 2 a pol roka dosiahnuť?

Je možné našu spoluprácu hodnotiť ináč ako pozitívne? Určite nie. Darí sa nám úspešne prinášať realný IT svet bližšie študentom, čo bol od začiatku náš cieľ. Stále pracujeme na tom, ako veci zlepšovať. Neuspokojili sme sa s tým, že už teraz máme niečo, čo výborne funguje. Chceme aby to bolo ešte lepšie a naši študenti mali zo spolupráce ešte väčší prínos.

Kombinácia teoretickej výučby doplnenej o lektorov z praxe znie vskutku fajn. Ako vnímajú pedagógovia a študenti túto spoluprácu?

To je skôr otázka priamo na našich študentov 🙂 No, z môjho pohľadu, kombinácia teórie a praxe je ideálna. Nie len, že hodiny od chalanov zo Syntaxu sú iné svojím obsahom, ale aj atmosférou, ktorú na hodinách dokážu vytvoriť. Predsa len, je to iné, keď do výučby vstupuje expert z praxe. Ich prínos je neoceniteľný.

Martina Miškovová, riaditeľka SGKP
Najväčšia pridaná hodnota pre žiakov?

Každodenný kontakt s prácou vo svete IT. Myslím, že pandémia nám ukázala, že bez IT sa v budúcnosti nezaobídeme, veď už dnes je to skoro nemožné. Naši absolventi odchádzajú pripravení práve pre tento “nový” svet. Veľa prezrádza určite aj fakt, že mnoho z našich absolventov po maturite nachádza svoje uplatnenie práve v IT oblasti, či už formou birgády popri štúdiu ináč zameranej vysokej školy, alebo sa IT stalo rovno ich hlavným zameraním.

Aké sú vaše plány v tejto oblasti (odbore) na najbližšie obdobie?

V najbližších týždňoch a mesiacoch plánujeme dve veľké aktivity. Prvou je projekt Syntax – Katkin Park akadémie, prostredníctvom ktorej chceme našich študentov dostať ešte bližšie k svetu IT. Zjednodušene povedané, naši študenti API budú aktívne “brigádovať” v priestoroch Syntaxu na reálnych projektoch. Zažijú tak IT svet na vlastnej koži.

Druhým projektom, ktorý bol pripravovaný primárne pre našich API študentov a s vedomím toho, že chceme obohatiť a posilniť to, čo získavajú cez spoluprácu so Syntaxom, je projekt Erasmus+. Je to spolupráca s organizáciou v Nemecku, zameraná na rozšírenie vedomostí v oblasti IT, napríklad z networkingu, či smart home systémov, a samozrejme aj cudzích jazykov.

Na čo všetko by sa mal pripraviť študent, ktorý premýšľa o štúdiu API, resp. aké sú tri dôvody, prečo by sa mal/-a na to dať?

Študent API u nás získa výbornú jazykovú prípravu spolu s tým najlepším balíkom IT vedomostí, ktoré ho pripravia pre vstup do IT sveta. V spolupráci so Syntaxom dostane nenahraditeľný prehľad o reálnom svete / živote IT firmy. A v konečnom dôsledku, bude pripravený na dnešnú, digitálnu dobu. Pripraviť by sa mal na veľké množstvo šancí a možností, ako na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Už je potom len na ňom, ako tieto šance využije.

Čo dodať na záver? Pre všetkých, ktorý premýšľate nad štúdiom informatiky máme jednoduchý odkaz – API (aplikovaná informatika) nie je žiaden strašiak. Práve naopak, otvorí ti brány do mnohých firiem a pomôže ti naštartovať skvelú kariéru. Viac infornácií o tomto štúdiu nájdeš na www.sgcr.sk. Poď do toho, dvere Súkromného gymnázia Katkin park v Košiciach sú otvorené pre všetkých, ktorých zaujímajú moderné digitálne technológie a IT a zároveň chcú na sebe makať.
aaadmin
aaadmin
https://www.zazisyntax.sk